Architecten Zorgcentrum

Borgerink Architecten heeft in samenwerking met Dura Vermeer Bouw Hengelo en partners voor Zorggroep Almere het ontwerp gemaakt voor het woonzorgcentrum Flora.

 

Goed leven voor ouderen met dementie
Gezien de vergrijzing heeft Zorggroep Almere eerder al te kennen gegeven meer woningen voor ouderen te willen creëren waar zij zorg kunnen bieden. Dit plan voorziet in 130 woningen voor mensen met dementie.

Over zes lagen zijn verschillende woningen, ontmoetingsplekken en facilitaire ruimten uitgewerkt. Met oog voor wat mensen nog wél kunnen, ondanks hun dementie, blijven de zintuigen geprikkeld door een omgeving te creëren waarbij herkenbaarheid en interactie tussen ‘binnen en buiten’ centraal staan.

De bewoners komen allemaal te wonen aan een ‘woonstraat’, van waar ze uitkijken op één van de pleinen. Elke verdieping is voorzien van tenminste twee gezamenlijke buurtkamers en hebben allerlei verschillende zitjes waar ze kunnen verblijven.

De seizoenen ook binnen beleven
Om buiten echt te kunnen blijven beleven, voelen en ruiken komen er tuinkamers aan de gevel en is buiten het gebouw een grote belevingstuin voor de bewoners ontworpen. Deze tuinen groeien het hele jaar door met de seizoenen mee in temperatuur, geuren van planten en de beleving van (semi)buiten. De opzet is gebaseerd op de duurzame uitstraling van het Floriadeterrein. Vanuit de tuinkamers is er een fantastisch uitzicht over de Floriade en andersom.

 

Hergebruik: gouden beplating van gerecyclede mountainbikes
Het gebouw past straks naadloos in het landschap van de Floriade als het gaat om de uitstraling. De gevel is van hout en kleurt grijs mee, naarmate de Floriade groeit tot de woonwijk Hortus. Er wordt gebruik gemaakt van zoveel mogelijk natuurlijke en/of gerecyclede producten. Zo wordt de gouden aluminium beplating geproduceerd van onder andere oude mountainbikes en wordt het gebouw aangesloten op de collectieve wijkwarmtepomp.

 

Gezondheid Innovatie Centrum
Op de begane grond komt tijdelijk een ‘Gezondheid Innovatie Centrum’, ingericht door Zorggroep Almere. Hier wordt nagebootst hoe dementie kan voelen. Bezoekers kunnen zo ervaren hoe het is om dementie te hebben.

 

Opdrachtgever: Zorggroep Almere / Dura Vermeer Hengelo

Laatste berichten

Project Aboard

Alzheimer stoppen vóordat dementie is gestart. Dat vraagt om grootschalig

Meer berichten